måndag 8 oktober 2012

Bloggfråga V.40

Om jag skulle vara tvungen att välja mellan att läsa Jonas Gardells bok "Torka aldrig tårar utan handskar" eller Jonas Hassen Khemiris bok "Jag ringer mina bröder" så skulle jag nog välja Gardells bok. Den verkar mer intressant och jag blev mer berörd av Jonas Gardell när han berättade om sin bok än Jonas Hassen Khemiris. Khemiris bok är säkert också väldigt bra och Khemiri tycker jag personligen är en fantastik författare, men som sagt så gjorde Gardell ett större intryck på mig och väckte ett intresse för hans bok.

Bloggfråga V.39

"Den Ovillige Fundamentalisten" är en bok av Mohsin Hamid som handlar om Changez, en ung man från Pakistan som reser till Amerika för att studera. Han går ut med högsta betyg från sin skola och får ett väldigt åtråvärt jobb på Underwood Samson som bara anställer ett litet antal personer per år. Han träffar även en tjej som heter Erica som han påbörjar en romans med och han känner att hans liv är nästintill perfekt. Men sedan så inträffar 9/11 attackerna och helt plötsligt, bara för att han kommer från Pakistan så möts han med otrolig fientlighet på överallt. Han ses som fienden för ett enat Amerika som nu börjar invadera länder i mellanöstern och orsakar krig i hans land, Pakistan, som inte har gjort något.

När vi diskuterade olika teman och motiv som var med i boken så var det temat generalisering som jag tyckte var mest intressant. Hur snabbt Changez möts med fientlighet och hur alla med ett "mellanöstern-utseende" helt plötsligt blir terrorister. Folk från hans egna arbetsplats som inte har haft något problem med honom förut ger honom sneda blickar och en person på ett företag som hans företag värderar går till och med fram till honom och börjar kalla honom "jävla arab".

Detta är ett väldigt stort och centralt problem här i världen som hela Mohsin bok handlar om. Generalisering. Det händer överallt och är väldigt fel enligt mig.