söndag 10 mars 2013

Bloggfråga symboler i Ankomsten

En symbol som jag reagerade väldigt starkt på i "Ankomsten" var det stora klocktornet som mannen ser  i kapitel 2 när han precis har åkt på sin konstiga ballongfärd och hur han stirrar på detta klocktorn med en orolig blick då han inte kan tyda klockan.

Jag reagerade på denna symbol då klockan ser likadan ut överallt här i världen. Antingen med romerska siffror eller med vanliga siffror, klockan är likadan överallt och man kan alltid lita på att om man åker nånstans så kan man i alla fall tyda klockan. Det är något som är så självklart för oss, vilket jag tycker gör denna symbol så mycket mer effektfull, men här i boken så används denna konstiga klocka med två stora spikiga cirklar som ser ut som solar som en symbol för hur felplacerad denna man känner sig. Hur han känner sig vilse i en värld där han inte hör hemma.


1 kommentar:

  1. Vad konstigt att min kommentar som jag skrev förra veckan inte finns här? Jag försöker igen: jag har inte tänkt på det förut, men du har verkligen rätt i att klockor var man ön ör i örlden ser likadana ut. I stort. Tiden som vi alla lever i har en gemensam symbol. Och hur förvirrande blir det inte när denna symbol för tid ser - helt annorlunda ut...

    SvaraRadera